Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-04@04:22:19 GMT

آثار بودایی به جا مانده در افغانستان +تصاویر

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۶۹۷۰۸

آثار بودایی به جا مانده در افغانستان +تصاویر

بودیسم یا آیین بودایی برای مدّت زمانی طولانی یکی از مذهب‌های رسمی آسیای مرکزی و شبه قاره هند به شمار می‌رفت. بودیسم در قرن اول میلادی توسط امپراتوری کوشان در منطقه تاریخی باختر در آسیای مرکزی تأسیس شده و وارد افغانستان شد. از معروفترین امپراتور‌های کوشان، امپراتوری بودایی مذهب به نام (کانیشکای بزرگ) بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او آیین بودایی را از قراقروم به هند و چین و بسیاری از کشور‌های آسیایی دیگر گسترش داد.

مجسمه بودا
عکس سمت راست مجسمه بودا قبل از تخریب و عکس سمت چپ جای خالی مجسمه پس از انفجار  
بامیان و پیکره‌های بزرگ بودا

منطقه بامیان مرکز آیین بودا بود. یک راهب چینی به نام (هوسان تسانگ) در قرن هفدهم میلادی بامیان را مرکز شکوفاییِ بودیسم با صد‌ها دیر و هزاران راهب توصیف کرد.

دو مجسمه ایستاده بودا یکی به ارتفاع ۳۶ متر و دیگری ۵۳ متر

دو مجسمه ایستاده و مرتفع بودا از راست به چپ یکی به ارتفاع ۳۶ متر و دیگری ۵۳ متر قرار داشتند. مورّخان بر این باور بودند که این مجسمه‌ها که درون کوه حفر شده اند به قرن‌های سوم و ششم میلادی تعلّق داشته و از معروفترین آثار بوداییان به شمار می‌رفته اند که با تزیین‌های سنگی و درخشان مسافران زیادی را به این منطقه جذب می‌کردند. در سال ۲۰۰۱ میلادی طالبان دو مجسمه بودا در نزدیکی بامیان را منفجر و ویران کردند؛ جای خالی پیکره‌های بودایی بامیان در عکس‌ها دیده می‌شود.

پیکره بزرگ بودا با طول ۵۳ متر که در سال ۲۰۰۱ توسط طالبان ویران شد

تخت رستم سمنگان، سنگ تراشیده‌ای از معماری عصر بودا

شهر باستانی سمنگان یکی دیگر از مهمترین مراکز بودا بوده است. از جمله شاخص‌ترین آثار به جای مانده از عصر بودا در سمنگان (تخت رستم) است که در سه کیلومتری شهر سمنگان قرار گرفته است.
تخت رستم
تخت رستم درون سنگی یکپارچه تراشیده شده و باستان شناسان آن را از شگفتی‌های معماری عصر بودایی در افغانستان می‌دانند. از آنجا که داستان‌های شاهنامه در میان مردم این منطقه از دیرباز تاکنون جایگاه ویژه‌ای داشته و برخی از داستان‌های شاهنامه در این منطقه رخ داده، می‌گویند رستم و تهمینه در اینجا با هم ازدواج کرده اند. تخت رستم در دوران تضعیف کوشان و احتمالاً بین قرن‌های چهارم و پنجم میلادی ساخته شده است. این طور که از کتب تاریخی برمی آید، امپراتوری کوشان در قرن پنجم پس از حمله هیاطله و هون‌ها از یک سو و شکل گیری امپراتوری گوپتا به عنوان یک قدرت جدید در این منطقه از سوی دیگر، کامل از بین رفت.

شگفتی‌ معماری عصر بودایی در افغانستان: تخت رستم
تخت رستم از نظر معماری به کلیسا‌های سنگی اتیوپی شبیه است. دلیل این معماری می‌تواند پنهان کردن تخت رستم از چشم مهاجمان و یا رهایی از گرمای گزنده آن منطقه باشد.

مس عینک، بوداییان و بهره برداری از منابع مس

مس عینک، یکی دیگر از آثار به جای مانده از بوداییان در افغانستان است. مس عینک در بازه زمانی قرن سوم تا هشتم میلادی مرکز معنوی بودیسم به شمار می‌رفت و از دیر‌های بودایی چند طبقه، ستون‌های محافظ، معابد و دیوار‌های بلند برخوردار بود. باستان شناسان درون این دیر‌ها و مناطق محافظت شده اش، صد‌ها مجسمه بودایی، مصنوعات باستانی، جواهرات و دست نوشته‌های قدیمی یافتند.

مس عینک
این آثار روی یکی از بزرگترین ذخایر مس خام جهان قرار گرفته است. برآورد‌ها نشان می‌دهد این منطقه دست کم ۱۲.۵ میلیون تن مس خام دارد که قیمت آن به ده‌ها میلیارد دلار می‌رسد. این معادن از قدیم بوده و راهبان بودایی از مس خام منطقه بهره برداری می‌کردند.

مجسمه‌ای بودایی در مس عینک
باستان شناسی افغانستانی به نام (زمریالی تارزی) در این باره می‌گوید: جایی دیگر از جهان را سراغ ندارم که صومعه‌ها و مراکز تولید و صنعت با چنین هماهنگی ایده آلی با هم زیست کنند. در تاریخ سابقه نداشته که بین صومعه هایِ بوداییان، صنعتگران و کاوشگران منابع طبیعی چنین ارتباطی باشد. موزه ملی افغانستان در کابل پر از آثاری است که در مس عینک کشف شده اند.

دو زن در حال عبور از جای خالی مجسمه بودا

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پارسی خبر گردشگری افغانستان بودا بودایی مجسمه بودا تخت رستم مس عینک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۶۹۷۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبدالکبیر: اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست

معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان تصریح کرد افغانستان نقطه اتصال منطقه است و این موضوع بدون این کشور امکانپذیر نیست. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «محمد عبدالکبیر» معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان در مراسم دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک کابل تصریح کرد افغانستان نقطه اتصال منطقه است و اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست.

وی با اشاره به پروژه‌های بزرگ منطقه‌ای از جمله کاسا یکهزار، تاپی و ترانزیت منطقه‌ای خاطرنشان کرد بدون حضور افغانستان عملی شدن این پروژه‌ها غیرممکن است.

عبدالکبیر در ادامه از کشورها و شرکت‌های بزرگ دعوت کرد تا با توجه به تأمین امنیت سراسری در افغانستان، به این کشور آمده و سرمایه‌گذاری کنند.

تهران به دنبال ایجاد تعاملات منطقه‌ای با افغانستان استقزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارندعبدالکبیر: به‌دنبال روابط مثبت با جهان هستیم/ در انزوا قرار نداریم

معاون سیاسی نخست‌وزیر حکومت طالبان آبادی افغانستان را مسئولیت افغان‌ها دانست و گفت: امارت اسلامی تلاش می‌کند با استفاده از توان افغان‌های متخصص، زمینه استخراج معادن را مساعد سازد تا از یک طرف فرصت‌های شغلی به‌وجود آید و از سوی دیگر منابع مالی بخاطر تطبیق پروژه‌های بزرگ فراهم گردد.

عبدالکبیر پیش از این نیز گفته بود حکومت کنونی افغانستان بر گسترش روابط مثبت با کشورهای تاکید دارد.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • (ویدئو) مجسمه‌های الهام گرفته از طبیعت
  • دولت نسبت به بهره برداری به موقع سد دیورش رودبار اهتمام دارد
  • واکاوی ممنوعیت پخش مجموعه «حشاشین»
  • افغانستان نفت روسیه را به جنوب آسیا منتقل می‌کند
  • ایجاد مرکز لجستیکی تجاری در هرات
  • راهیابی 417 اثر به دومین جشنواره منطقه ای مطبوعات شرق کشور
  • ضرورت مبارزه ایران و افغانستان با داعش به عنوان تهدید مشترک
  • آماده‌باش اردستان در پایان هفته/ مرخصی‌ها لغو شد
  • آیا خرید عینک آفتابی گران قیمت ارزش دارد!؟
  • عبدالکبیر: اتصال منطقه‌ای بدون افغانستان ممکن نیست